Map Route
Nep Chat App
Foto verkleinen
Verwijder achtergrond
Annoteer
Youtube Trimmer
Meer
Fotocollage Vormcollage

Veel gestelde vragen

Algemeen

Hoe kan ik plaatjes of tekst toevoegen aan de collage?
Klik op om foto’s aan je collage toe te voegen. Je kunt ook meerdere foto's ineens selecteren. Ook kun je foto's op het canvas slepen. Klik op om tekst toe te voegen.
Zogenaamde stickers (plaatjes en emoji's om je collage op te leuken) voeg je toe via de -knop.
Hoe kan ik objecten roteren, verplaatsen en hun grootte wijzigen?
Je kunt een object verplaatsen door het te verslepen op het canvas. Je selecteert een object door er op te klikken, dan wordt het actief en verschijnt er een aantal blauwe cirkels rondom het object. Via de acht cirkels aan de randen van het object kun je het object verkleinen of vergroten. Schalen via de 4 cirkels op de hoeken leidt tot schalen met behoud van de beeldverhouding. Houd [Shift] ingedrukt terwijl je deze hoeken sleept om te schalen zonder de beeldverhouding te behouden. Via het cirkeltje boven het object kun je dat object roteren.
Ik wil een detail van een foto uitlichten.
Je kunt inzoomen op een specifiek deel van een foto op het canvas. Selecteer de foto die je wilt aanpassen (klik erop). Druk op de + toets om in te zoomen (druk - om weer uit te zoomen). Houd [Alt] ingedrukt en sleep de foto vervolgens om het gebied van de foto dat binnen het kader wordt weergegeven te wijzigen. Je kunt hetzelfde doen op het toetsenbord: Houd [Alt] ingedrukt en gebruik vervolgens de cursortoetsen om de foto binnen het kader te verplaatsen.
Je kunt ook op Meer klikken en vervolgens op Zoomen & uitsnede om hetzelfde effect te bereiken.
Hoe kan ik een achtergrond voor mijn collage kiezen?
Klik op Collage en dan op Kies achtergrond. Je kunt dan een egale kleur of gradient als achtergrond instellen, één van de achtergronden in onze bibliotheek kiezen of je kunt een eigen achtergrondafbeelding gebruiken.
Hoe begin ik opnieuw met een collage?
Je kunt helemaal opnieuw beginnen door op Collage te klikken en dan Wis canvas te selecteren.
Wat voor acties kan ik op een object doen?
Als je een object selecteert, wordt er een aantal standaard acties zichtbaar in de knoppenbalk direct boven het canvas. Met deze knoppen kun je acties op je objecten uitvoeren. Klik op meer om overige acties voor het object op te roepen.
Je kunt ook dubbelklikken op een object om de meest gebruikte actie voor dat type object op te roepen.
Hoe kan ik meerdere objecten ineens wijzigen?
Door een gebied te selecteren op je collage, kun je meerdere objecten selecteren. Dit kan ook met [Shift]-klik. Vervolgens kun je zo'n groep objecten roteren, verplaatsen etc. Overige acties (bv: vormen, randen, transparantie, filters aanpassen) kun je ook toepassen op alle objecten in een groep.
Hoe kan ik foto’s van plek verwisselen?
Klik op om foto’s van plek te verwisselen. Door twee foto’s te selecteren, worden deze van plek gewisseld, met behoud van hun individuele eigenschappen (vorm, rand, filter etc.).
Hoe gebruik ik Sjablonen?
Als je een aantal foto’s op het canvas hebt gezet, dan kun je deze zelf ordenen tot een collage, maar je kunt ook één van onze voorgedefinieerde sjablonen gebruiken. De snelste manier is via de knop Auto collage: je foto's worden direct zo gerangschikt, dat het gehele canvas wordt gevuld. Je kunt meermaals op deze knop klikken voor verschillende indelingen.
De tweede manier om automatisch een collage te maken, is via de Sjabloon knop. Er verschijnt een lijst met collage-sjablonen, waar je er een uit kiest. Als je niet genoeg foto’s hebt voor een sjabloon, dan kun je daarna nieuwe foto’s toevoegen en dan opnieuw het gekozen sjabloon selecteren. Als je teveel foto’s in je collage hebt voor het gekozen sjabloon, worden de foto’s die teveel zijn, bovenin het canvas geplaatst met een rode rand. Deze foto’s worden dan niet gebruikt in je uiteindelijke collage wanneer je die opslaat, maar je kunt ze wel gebruiken om b.v. foto’s te verwisselen.
Hoe kan ik een object kopiëren?
Je kunt een object kopiëren door te kiezen voor het commando kloon object (te vinden in het meer menu). Het actieve plaatje, tekst of sticker wordt hiermee gekopieerd.
Waarom verschijnt mijn afbeelding niet op het canvas?
We accepteren bijna alle mogelijke foto' met een gif, jpg, of png extensie. Als een foto niet wordt getoond, is het foto-bestand vrijwel zeker corrupt.
Hoe kan ik een object schuin trekken?
Je kunt een object schuin trekken door de Shift-knop ingedrukt te houden en dan de horizontale of verticale blauwe cirkeltjes te verschuiven.
Kan ik de canvasgrootte specificeren via een URL argument?
Ja, dat kan met het size argument:

	https://www.collage.nl/?size=1200x900
	https://www.collage.nl/?size=800x600
	
Let op: maximum breedte is 2000, maximum hoogte is 2000.

Toetsenbord

Je kunt de volgende toetscombinaties gebruiken voor acties op foto's, teksten en stickers, alsmede de gehele collage.

◄ ▲ ▼ ► Verplaats object [CTRL] ◄ ► Roteer object D [Shift] D Halveer/Verdubbel grootte object
+ - Zoom object [Alt] ◄ ▲ ▼ ► Uitsnede object R Reset object
H Centreer horizontaal V Centreer verticaal [CTRL] C Kloon object
B [Shift] B Naar achteren/Naar onderen F [Shift] F Naar voren/Naar boven Delete Verwijder object
[CTRL] A Selecteer alle objecten Esc Annuleer selectie
[CTRL] P Print collage [CTRL] S Collage opslaan

Aanraakschermen

Hoe kan ik de foto’s en tekst van een collage bewegen via een aanraakscherm?
Als je een object met 1 vinger selecteert, dan kun je het object verslepen op het scherm en zo verplaatsen. Als je het object met 2 vingers selecteert, dan kun je het vergroten en roteren.